Младост значи изправен, свободен гръбнак

Факт. Гръбнака е центъра на тялото, основния канал на енергия. Ако се загледате в естествените извивки на стълба и разполагате със семпла визуализация на местоположението на чакрите по протежението на торса,бързо ще установите, че всяка чакара се гуши в една или друга извивка на гръбнака. Идва да ни каже, че фината жизнена енергия се движи в гръбначния канал. Човек може да си го представи като река и нейното корито. За да си тече  спокойно  коритото трябва да е чисто и широко. Участъци , в които канала е стеснен или замърсен трябва да се обгрижват. В случая с гръбнака това означава извъртания на прешлени,стягане на малките мускулчета, срутване в собствения грънбак, поради недобра поза на главата.Така бих ви обяснила аз нещата, ако заедно се занимаваме със съзнателно движение, пилатес или гимнастика на гърба.

Самият Джоусеф, който е автор на изказването, заглавие на този пост  гледа на нещата съвсем прагматично. Гръбнака е физико механичната централна ос на тялото. Тя функционира комбинирано. Държи се хам като пружина, която се опъва нагоре, срещу гравитацията, хем носи тежестта на главата, която е една осма от общото тегло на тялото.  Баланс на гръбнака, значи чисто и просо да го оставим да си свърши работата. Това води до добре работещи вътрешни органи, бистър ум и будни същност и съзнание. Като седим по 8 часа извити на кравай пред компа правим обратното. Ходенето на фитнес, което по ради нпкаква необяснима за мен прична някои наричат спорт,  също не е грижа за гръбнака.  Пасивни, скъпи похвати от типа на Да взема да си купя един много готен стол с всякакви подплънки, ръчки и често упоменаване на думата анатомично в упътването също не е особено силно решение.

Има няколко упражнения,които правят чудеса.

Първото е констуктивна почивка. Половин час на ден сутрин след ставане от сън лежите с крака свити в колената и колена насочени директно към тавана. Под главата си слагате една книга. Толкова дебела, колкото да поддържа главата на едно равнище с останалата част от гръбнака. Врата е свободен. В тази поза дишате дъбоко. През носа. Първо се пълни корема с въздух, после диафрагмата и накрая дробовете. Издишва се бавно. През носа. Десетина минути до половин час така. На четене изглежда като да прави човек нищо. Знам и съветвам, не се оставяйте да ви пречи това как изглежда нещо. Ако имате каквито и да е болежки в гърба, главоболия, трудности с концентрацията или пък все се чувствате уморени- пробвайте! Една седмица по няколко минути сутрин и си друг човек.

Бриджинг, пилатес мост:

Изходната позиция е същота като в конструктивна почивка, полулегнало положение с книга под главата и леко отворени колена. Пръстите на краката сочат директно напред. Ходилата са изцяло прилепени към пода и, вимавайте, остават там. Ръцете се стелят от двете страни на тялото с длани меко отпуснати на пода.

Дишането е дълбоко, гръдно. Вдишва се през носа, издишва се през  устата съпроводено със звучно хааааааа.Това помага да оступснете ребрата и гръднатакост към пода.

Упражнението: Вдишвате, стягате корема и отпускате раменете. Заедно с издишването втъквате опашната кост дълбоко между седалищните, което значи че килвате таза назад. Седалищните мускили са стегнати, колената сочат директно и стабилно напред, ходилата са в пълен котакт с пода. Още едно поемане на въздух и с издишването казвате хаааа и продължавате да отлепяте гръбнака от пода. Прешлен по прешлен. Така до под ребрата. бавно, полека, артикулирано. Със същата скорост и прецизност се спускате отново към пода.

Ролл ъп, навиване нагоре.

Изходната позиция пак е почти същата като в конструктивана почивака. Разликата е, че този път ръцете са положени под главата. Лактите са свити и сочат към тавана, тоест намират се в пеериферията на зрителното ви поле.

Дишането е гръдно, дълбоко и отново хаааа, за да отпуснете гръдната кости и да спуснете ребрата кум пода.

Упражнението този път започва от главата през врата към ребрата. Вдишвате, прилепяте корем към гръбнака и с издишването започвате да се отлепяте от пода от главата към краката. Главата преминава през най-дългата възможна дъга. Ако се усетите, че дърпате врата или правите дълбока двойна брадичка спрете, върнете се в изходна позиция и започнете отново. Врата е отпуснат по време на цялото упражнение. Целта е да създадете място между прешлените, не да разтегнете осезаемо трапеца. Та, отлепяте глава от пода и прешлен по прешлен обелвате врата от пода. Гледайте на дъга от тавана до ъгъла, който сключва със стената. Ако се поддадете на навика да забиете поглед в пъпа ще  смачкате врата. Вземете няколко дъха за да стигнете до гръдната кост. Ививайте се артикулирано, движете се със звучно издишване хааа и внимавайте да се извивате само от главата към седалището…ще забележите, че в един момент, седалищните мускули ще се напрегнат автоматично и ще поискат да приближат долната част на гръбнака към главата. Съзнателно ги отпуснете и концентрирайте движението само в отсека глава, врат, гърди. Ако не ви се получи, погледнете по – предните постове тук и ще намерите един полезен и енергоефективен споспоб да освободите бедрата. Приложете го и опитайте отново.

Завършете отново в конструктивна почивка. Отделете за тази малка серия толкова време, кокото можете, но не по малко от 20 минутки. Нанизвайте конструктивна почивка, пилатес мост, навиване отгоре, конструктивана почивка един път на ден в продължение на седмица две и се наблюдавайте. Скоро ще започнете да намирате себе си по-уравновесени, по изправени, по-усмихнати и опреелено по -подвижни!

Намасте!

Публикувано на александър техника, пилатес, съзнателно движение, сила, здраве, упражнения при болки в кръста. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Младост значи изправен, свободен гръбнак

 1. Stefka Stoeva каза:

  Имам болест-МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА-от 1990г. Сега съм на 63г…
  Дали би помогнало и на мен?
  ststoeva@dir.bg

  • Desislava Haak каза:

   в този случай бих била внимателна с даването на инструкции за двигателни занимания без възможност за личен контакт. това, което обаче със сигурност би Ви облекчило е конструктивна почивка. много семпло нещо, но полезно. вземете една книга, не особено дебела, поставете я на пода и легнете така че главата Ви да е на книгата, а врата свободен. ръцете разположени от двете страни на тялото с длани към пода, колената свити, ходилата сочат напред, краката са леко отворени, толкова, колкото да не Ви се налага каквото и да е усилие, за да бъдете в това положение. затворете очи и дишайте. не, това не е медитация, защото в случая не се освобождавате от мислите, а се фокусирате върху визуализация. представете си въздуха , кото вдишвате като сноп светлиана, който изпълва тялото ви, стру през носа, влиза в гърлото и се спуска по гръбначния стълб. вдишвайте колкото можете по дълбоко. при издишване си представяйте как струята изчиства всичко по пътя си. аз обикновено вдишвам светлина и издишвам тъмнина. буквално. мисля, че правенето на това упражнение по 20 минути на ден, всеки ден ще Ви бъде помогне. определено бих Ви препоръчала и да пиете много, много много вода. за да достигне до там където трябва в тялото ви е нужно да сте добре минерализирана. най лесния начин е по едно кристалче хималайска сол се преглътва с 200 мл вода, 5 пъти на ден, най хубаво преди хранене. хидратизирането на организма ще Ви бъде от голяма полза. освен горните две неща е важно и да подхранвате мозъка и нервните клетки с качествени мазнини. (мозъка е направен основно от вода и мазнини). най добре е да ползвате студено пресовани мазнини, от които конопеното олио е особено подходящо и яжте по 2 шепи орехови ядки на ден,(но не повече. ядките са силно концентрирана храна и прекаляването не носи хубаво). хапвайте също често зелени, листни зеленчуци, никаква захар и изхвърлете йодираната готварска сол от дома си. заменете я с хималайска или друга каменна сол. бих Ви била искрено благодарна ако след няколко месеца пишете да кажете как се чувствате. искрено Ви желая всичко добро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s