Техниката Александър

ФM Александър нарича своите постижения и наблюдения просто Работата. По-късно, когато той вече не е между нас ние, наследниците на всички позитиви, оставени ни от него ще ги наречем техниката Александър. Много книги ще се изпишат за Техниката Александър. Някой ще я дефинират като вид отношение към движението, други ще я определят като ред правила за добра поза на тялото, трети ще я определят като физикопсихичнен метод за човешко израстване. Всички са прави. Работата има един  от ефектите да произведе поза, в която да поддържаме тялото и все пак първата задача на Работата е да разбие всички пози, които това тяло вече има, да установи пряк диалог между човека и тялото му, да освободи Духа, за да намери течението на свободата.В техниката Александър си говорим за съзнателно движение, както за съзнателност и за движение поотделно, намираме връзката между извития гръб и страха, с който подхождаме към нещата от ежедневието, самонаблюдението и разбирането на това как чрез дишането и мига между моментите човек се трансформира във вечността на тук и сега. Техниката Александър е вероятно най-добрата дисциплина, белязала стемежа на хомос еректус към спокойно, щастливо течащо съществуване. За мен това е практическия даоизъм на Запада. Темата е толкова обширна, че освен да се погалва по повърхността няма как да бъде описана в малко блог постче. И все пак и това е начало и всеки, който се интересува, нека пита. Непремнно ще получи отговор. В  крайна сметка Техниката Александър е много повече практика, отколкото теория и тази практика се случва в личния твой свят. Преди нея е философията на свободата и желанието за обелване от всяка поза. За това съм готова с радост да си говоря с всеки от вас, както и да включа в диалога Аександър учители, Двигателни педагози и разказвачи на приказки. Питайте мили хора:)

Намасте:)

Публикувано на александър техника, съзнателно движение. Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Техниката Александър

 1. Таня каза:

  Здравейте, дали знаете някъде във София да има лечебни курсове основани на тази техника.
  Или да познавате инструктор, при когото може да се практикува?
  Имам проблеми с гръбнака и ми я препоръчаха.

  • Desislava Haak каза:

   Нямам ни най-малка представа дали в момента в България който ѝ да е я преподава. През октомври, ако не ни мине коте път, ще се случи семинар по съзнатено движение в града, на който един от преподавателите е добре запознат с принципите на Александър техника. Така или иначе едва ли бихте могла да чакате до тогава, за да се погрижите за здравето си, затова с удоволствие ще се опитам да Ви помогна дистанционно. Опишете ми какво, къде, как и откога ви притеснява и ще се постарая да Ви бъда от полза.
   Намасте:)

 2. Диана Фогл каза:

  Аз усъвършенствам оперното пеене и имам нужда от уроци по техниката на александър. Като печ стчгам мускули които не бива да стягам ( около талията) и не ми стига въздуха. Кой може да ми помогне? Аз съм в София.

  • Desislava Haak каза:

   Привет Диана,

   през декември ще се случи първия организиран от нас семинар Александър Техника в София. От там ще можеш да вземеш.
   До тогава мога да ти предложа гостоприемството си в Берлин, последвано от добра литература и дистанционна подкрепа.
   Пиши ми на десислава. хаак в гмаил и можем да обговорим варианта.
   До скоро.

 3. silvia nenova каза:

  гръбначният ми стълб в кръстната област е много силно вдлъбнат навътре и имам постоянни болки,какви упражнения бихте ми препоръчали за облегчение,защото измененията са необратими

  • Desislava Haak каза:

   не бих си позволила да препоръчвам каквото и да е без да съм Ви видяла поне веднъж. за съжаление това, което споделяте не дава достатъно информация. искате да кажете че имате така наречения кух кръст, тоест естествения завой на кръста е по остър и към коремната кухина? защо да са необратими измененията. тоест имало ли е преди, когато извивката е била друга? как прекарвате дните си? как ползвате себе си?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s